5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

Avukat olmanın aynı zamanda hukuk ve özgürlükler için mücadele etmeyi gerektirdiği bu topraklarda, bugüne kadar sayamadığımız kadar 5 Nisan’da sayamadığımız kadar çok kutlama mesajı yayınlandı. Ancak bu sene 5 Nisan Avukatlar Günü mesajımız, tarihe tanıklık ettiğimiz salgın günlerinde ve tıpkı bundan yüzyıllarca önceki zamanlara aitmiş gibi duran bir zaman diliminde büyük bir özleme doygundur.

Uzun zamandır, kangren edilmiş bir hukuk düzeninde insan onuruna yaraşır şekilde yaşam hakkının tesisi ve bağımsız bir yargı temelinde her yurttaşın hukuki güvenliğinin sağlanması için bireysel ve kamusal düzeydeki çabalarımız dünyanın şahitliğinde tarihe yazılmıştır. Hem de bu çaba öyle bir çabadır ki, mesleğe yeni başlayan en genç meslektaşımızdan üstatlarımıza kadar topyekün; sayısız toplumsal davayı takiple, suç duyurularıyla, karda ve yakıcı sıcak altında tutulmuş adalet nöbetlerinde ve varlık gösterdiğimiz her yerde verilmiştir.

Avukat tutuklamalarına avukat cinayetleri eklenmiş, avukata şiddet mesleğimizin her alanına yayılmıştır.

Ekonomik kaos düzeninde ışığı yanan her avukatlık bürosunun azmi ve yok edilemez umuduyla inadına her türlü şiddete, tahakküme ve belirsizliğe karşı daha da büyüyerek verilmeye devam etmektedir.

Edilen her yemin, giydirilen her yeni cübbe; dünyanın en kutsal hukuk ordularından birini çığ gibi büyütmüş, köklerini en derine salmıştır.

Mavi gözlü hayalci bir liderin kurtarıp bizlere hem armağan hem de emanet ettiği dünyanın en güzel ülkesinde ettiğimiz yemin, adaletin her yerde ve herkes için eşit olduğu günleri tesis etmeyi her birimizin omuzlarına dünyanın en kutsal sorumluluğu olarak yüklemiştir.

Bu sorumlulukla bizler; savaşta, darbe girişimlerinde, depremlerde, afetlerde ve şimdi de küresel bir virüs salgınında mesleklerini icra etmekten geri kalmayan, engellenmeye ve yok sayılmaya çalışıldıkça büyüyen dünyanın belki de en yenilmez avukatlarıyız. Yaşadığımız her trajedi, mesleğimize olan sevgimizi ve hukukun kutsallığına, savunmanın bağımsızlığına olan inancımızı arşa değdiriyor.

Bu 5 Nisan’da ise, diğer 5 Nisan’lardaki kararlılığımızın, umudumuzun, teşekkürümüzün yanına bir de özlemimizi ekledik. Sıradan bir adliye gününde koridorları, duruşma salonlarını, mesleki dayanışmayı ve savunmayı çok özledik.

Biliyoruz ki, bize bu koşullarda bir 5 Nisan mesajı yazdıran tarih; bu günler bittiğinde kıymetini artık daha fazla anladığımız sıradan günlerimizde hukuk için, adalet için, sosyal ve laik bir hukuk devleti için daha çok çalışma azmi verecek ve bunu da sadece yakın tarihe değil yüreklerimize işleyecektir.

Meslektaşlarımıza ve mesleğimizi icra ettiğimiz o güzel günlere özlemine doygun 5 Nisanımız kutlu olsun!

Sevgiyle, umutla, kararlılıkla ve bu sefer çok büyük bir özlemle...

ANKARA BAROSU