ANKARA BAROSU, ULUSLARARASI AVUKATLAR BİRLİĞİ (UIA) VE BİR ÇOK YABANCI BARO İLE BİRLİKTE ULUSLARARASI ARENADA MESLEKTAŞLARININ YANINDA

2013'de Çin'de Çin İnsan Hakları ve Avukatlar Grubu kurulmuştur. Sonrasında derneği kuranlar ve üyeleri (321 avukat) “709 Crackdown” olayları olarak da bilenen kapsamda Çin Devleti'ni yıkma iddiasından tutuklanmış, işkence görmüş ve ardından serbest bırakılmıştır. İçlerinden sadece Av. Wang Quanzhang yargılanmayıp, serbest bırakılmamış ve kendisinden de haber alınamamıştır. Eşi Li Wenzu, Çin yasalarına uygun olarak kocası için otuz kadar dava açmış neticesinde bir sonuç alamamış ve çocuğu ile taciz ve tehditlere maruz kalmıştır.

Avukat Wang Quanzhang’ın ortadan kaybolduğu sırada hiç bir sağlık sorunu olmaması ancak daha önceki 709 mağdurlarının zorunlu ilaç tedavisinden dolayı yüksek tansiyon hastalığı geçirdiği bilinmektedir. Bunlardan dolayı Avukat Wang Quanzhang’ın da aynı sağlık sorununa sahip olmasından ve hayatından endişe duyulmaktadır.
Üstteki bilgiler ışığında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'e,  yaşanılan bu hak ihlalinin düzeltilmesi için içlerinde International Bar Association's Human Rights Institute (IBAHRI), International Association of Lawyers (UIA) ve Ankara Barosu'nun da bulunduğu birçok Uluslararası Baro, meslek kuruluşu ve sivil toplum örgütünün imzası bulunan bir mektup gönderilmiştir.

Mektupta, Çin devletinin 1990 tarihli Uluslararası Suçlar Yasası altında normatif bir değere sahip olan Sivil Toplum Örgütleri ve Suçun Önlenmesi konulu Sekizinci Birleşmiş Milletler Kongresi tarafından kabul edilen BM Avukatların Rolü ve  Temel İlkeleri’ne dikkat çekilmek istenip, Çin devleti tarafından bu kararlara saygı gösterilmesi uyarısında bulunulmuştur.

Ankara Barosu ve imzası bulunan gruplar mektubun son bölümünde Çinli yetkililerden şu hükümlere uymasını istemiştir:

"- Herhangi bir gecikme olmadan Avukat Wang Quanzhang serbest bırakılması,
- Derhal Li Wenzu ve çocuklarına karşı yapılan tacizlerin durdurulması,
- Wang Quanzhang’ı ve Çin’deki tüm insan hakları savunucularına, mesleklerinin ve meşru insan hakları faaliyetlerinin uygulanmasında mevcut veya gelecek herhangi bir tacize, sindirmeye ve misillemeye karşı korunması,
- İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ve BM Hakimler ve Avukatların Bağımsızlığı Özel Raportörü de dahil olmak üzere ilgili Uluslararası uzmanlarla, avukatların mesleğini özgürce ve etkin bir şekilde kullanabilmelerini kısıtlayan tüm yasa ve politikaları değiştirmek için ilgili Uluslararası uzmanlarla anlamlı bir işbirliği yapmak, onları Uluslararası normlara ve Çin'in Uluslararası yükümlülük ve taahhütlere uygun hale getirilmesini”

ANKARA BAROSU

Çin Devlet Başkanına ve ilgili birçok kuruma gönderilen mektuba bu linkten ulaşabilirsiniz