BASIN AÇIKLAMASI

TUTUKLU 14 MESLEKTAŞIMIZIN HİÇBİR GEREKÇE GÖSTERİLMEKSİZİN SORUŞTURMA YERİNE KİLOMETRELERCE UZAKLIKTAKİ CEZAEVLERİNE GÖNDERİLMELERİ KABUL EDİLEMEZ!

Olağanüstü Hal sürecinde ihraç edildikleri görevlerine geri dönebilmek için başlattıkları açlık grevini cezaevinde sürdüren Araştırma Görevlisi Nuriye Gülmen ve Sınıf Öğretmeni Semih Özakça’nın avukatlığını üstlendikleri için tutuklanan 14 meslektaşımız, adeta ikinci kez cezalandırılırcasına muhtelif illerdeki cezaevlerine dağıtılmışlardır.

Soruşturma İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütüldüğü halde tutuklu meslektaşlarımız Av. Behiç Aşçı ve Av. Aytaç Ünsal Burhaniye T Tipi, Av. Şükriye Erden ve Av. Didem Baydar Ünsal Karabük T Tipi, Av. Naciye Demir, Av. Barkın Tiktik ve Av. Zehra Özdemir Bolu T Tipi, Av. Yağmur Ereren Evin ve Av. Ebru Timtik Balıkesir T Tipi, Av. Ayşegül Çağatay ve Av. Aycan Çiçek Düzce T Tipi, Av. Süleyman Gökten Tekirdağ 1 No’lu T Tipi, Av. Engin Gökoğlu Tekirdağ 2 No’lu T Tipi ve Av. Özgür Yılmaz Edirne F Tipi Cezaevi’ne konulmuştur.

Gözaltına alınma ve tutuklanma sürecince açıkça avukatlara yönelik soruşturmalara ilişkin özel hükümler ihlal edilmiş ve akabinde hiçbir gerekçe olmaksızın soruşturma yerine kilometrelerce uzaklıktaki cezaevlerine gönderilmiş olmaları kabul edilemez. Meslektaşlarımızın soruşturmanın yürütüldüğü yerden uzak cezaevlerine dağıtılması, tutuklama kararının hukuki gerekçesinin olmadığı ve avukatların üstlendikleri görevlerini yerine getirmesinin engellenmesi amacına yönelik olduğu yönündeki düşüncemizi desteklemektedir.

Ayrıca bu durum, ceza gibi kullanılan tutukluluk müessesini adeta katmerli cezaya dönüştürmektedir. Aslolan, herhangi bir suçtan tutuklanan şüpheli ya da sanığın, soruşturmanın ve kovuşturmanın yapılacağı yere en yakın cezaevine konulmasıdır.

Makul bir gerekçe olmaksızın kilometrelerce uzaklıktaki cezaevlerine konulan tutuklu şüpheli ya da sanıkların avukatlarıyla ve aileleriyle yapacakları görüşmeler aksayabilmektedir.

Bu vesileyle bir kez daha vurgulamak isteriz ki yargının kurucu unsuru olan bağımsız savunma makamını oluşturan avukatlar, temsil ettiği kişiler ve üstlendiği görevlerden dolayı soruşturulamaz,  tutuklanamaz ve yargılanamazlar.

Hukuka aykırı olarak tutuklamalarına karar verilen 14 meslektaşımızın serbest bırakılması ve serbest bırakılmalarına kadar yasaya ve temel insan haklarına aykırı bahse konu uygulamadan derhal vazgeçilmesi gerektiği hususunu kamuoyuna saygıyla duyururuz.

ANKARA BAROSU BAŞKANLIĞI