CEREN DAMAR ŞENEL´İN ANISINA DÜZENLENEN KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİ VE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Ankara Barosu Avukatlık ve Staj Akademisi tarafından Ceren Damar Şenel’in anısına düzenlenen “Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Eğitimi”, 20 Ocak 2022 tarihinde ABEM konferans salonunda gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Ceren Kalay Eken’in üstlendiği panele konuşmacı olarak Av. Prof Dr. Şebnem Akipek Öcal, Ankara Barosu Gelincik Merkezi Başkanı Av. Aslı Koçak Arıhan, Doç. Dr. Özge Yücel, Doç Dr. Fahri Gökçen Taner katıldı. Paneli, AVSA Başkanı Av. Çağrı Ayhan Şenel, Ceren Damar Şenel’in annesi Feyzan Damar ve babası Mustafa Damar ile meslektaşlarımız izledi.

Panelin açılış konuşmasını Ankara Barosu Başkanı Av. Kemal Koranel yaptı. Koranel şunları söyledi:

“Ankara Barosu Avukatlık ve Staj Akademimizin düzenlediği kadına karşı şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği eğitiminin araştırma görevlisi Ceren Damar Şenel hocamız anısına düzenlenerek kamuoyunda farkındalık yaratmak noktasında katkı sunacağı düşüncesindeyiz.

Bilindiği üzere toplumda kadına karşı şiddet her alanda her an artmakta, şiddetin her türlüsü artık olağan hale getirilmeye çalışılmaktadır. Mevcut yasal düzenlemelerin irdeleneceği bu eğitimde bu düzenlemeler dışında ayrıca neler yapılması gerektiğini de konuşmamızın bir zorunluluk olduğu kuşkusuzdur.

Türkiye, Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesinden yani İstanbul Sözleşmesinden tek adam rejiminin kararı ileçekilmiş ve bu karar sonrasında Ülkemiz de kadın cinayetleri hızlı bir şekilde artarak  devam etmektedir. Kadına yönelik şiddetin temel sebebi toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmamış olması olup; Türkiye’de yönetenler eliyle kadına yönelik şiddeti önlemeye dair mekanizmalar işlevsiz hale getirilmektedir. Yani çok açık bir şekilde söylemek gerekirse KADINA KARŞI ŞİDDET POLİTİKDİR.

Şiddetin önlenebilmesi için öncelikle “kadın erkek eşitsizliğinin bir demokrasi meselesi” olarak ele alınmasına, sürdürülebilir kalkınmanın ön koşulu olarak görülmesine ihtiyaç bulunmakta ve kararlı bir devlet politikasıyla “toplumsal cinsiyet eşitliği” yolunda zihniyet değişikliğinin sağlanması gerekir.

Zihniyet değişmedikçe şiddeti, istismarı önlemek mümkün olmayacak ve giderek yoğunlaşacaktır. Ankara Barosu her türlü şiddet ve ayrımcılığın karşısında olduğu gibi kadına yönelik şiddetle mücadelede de her zaman öncü olmaya devam etmekte ki kararlılığını her zaman sürdürecektir.

Panele katkı sağlayacak konuşmacılarımız Av. Prof. Dr. Şebnem Akipek Öcal, Doç. Dr. Özge Yücel, Doç. Dr. Fahri Gökçen Taner, Av. Aslı Koçak Arıhan, Moderatör Av. Ceren Kalay Eken’e ve bu panelin yapılmasını organize eden Ankara Barosu Avukatlık ve Staj Akademisi Başkanı Av. Çağrı Ayhan Şenel’e ve tüm Akademi üyelerine ayrı ayrı teşekkür ederim.Sizlere keyifli ve faydalı bir panel olmasını dilerim.”

Konuşmacılara plaketlerini Ankara Barosu Başkanı Av. Kemal Koranel takdim etti.

Eğitimi Baromuzun YouTube sayfasından izleyebilirsiniz.