GELİNCİK UMUDA UZANAN EL PANELİ YAPILDI

Ankara Barosu Gelincik Merkezi tarafından Gelincik Merkezi 7. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen “Gelincik: umuda uzanan el” adlı söyleşi, 2 Nisan 2018 pazartesi günü Ankara Barosu Eğitim Merkezi’nde (ABEM)  gerçekleştirildi.

Panelin açılış konuşmalarını, Ankara Barosu Başkanı Av. Hakan Canduran, Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Birgül Tavşan Kayıran, Ankara Barosu Gelincik Merkezi Başkan Yardımcısı Av. Gülfem Yüksel yaptı.

Ankara Barosu Başkanı Av. Hakan Canduran şunları söyledi:

“Sayın konuklar, değerli meslektaşlarım;

Sözlerime başlarken hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Ankara Barosu olarak şiddet mağduru kadınlara yardım eli uzatmak için kurduğumuz Gelincik Merkezi’nin yedinci kuruluş yıldönümünü münasebetiyle yeniden bir aradayız.

Gelincik, bu yedi yılda çok ama çok önemli işler yaptı. Ama söz konusu şiddet mağduru kadınlar olunca Gelincik’in kuruluş yıldönümleri için ‘kutlama’ demek, benim yüreğimi burkuyor.

Keşke bu ülkede hiçbir kadın öldürülmese, dövülmese, taciz edilmese, tecavüze uğramasa, ayrımcılığa tabi tutulmasaydı da biz de bu merkezi kurmak zorunda kalmasaydık.

Ama ne yazık ki bu ülkede günde en az bir kadın, namus ya da töre bahanesiyle öldürülüyor. Her on kadından dördü, en yakınındaki kişiler tarafından fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik ve sosyal şiddet görüyor.

Toplumun kanayan yarası haline gelen bu sorunu çözmekle yükümlü olanlar gerekli ve yeterli adımları atmayınca Gelincik Merkezi gibi oluşumlara çok iş düşüyor.
Çorbada tuzu olan birisi olarak övünerek söylüyorum ki Gelincik Merkezi, yedi yıllık ömründe üzerine düşeni layıkıyla yerine getirdi. Bu kısa sürede şiddet mağduru on binlerce kadının umudu olmayı başardı.

Kurulduğu ilk günden bu yana Merkezimizde görev alan tüm uzman rehber ve gönüllü avukat arkadaşlarıma, kendilerine ulaşan her kadının derdine çare oldukları şükranlarımı sunuyorum.

Sayın konuklar, değerli meslektaşlarım;

Kadın hakkı, insan hakkıdır. Kadına yönelik her türlü şiddet ve ayrımcılık da bir insan hakkı ihlalidir.

Geçen hafta, tüm kadınları ve bu konuda duyarlı tüm erkekleri derinden yaralayan bir kadın ayrımcılığına daha tanık olduk ne yazık ki.
Üstelik bu ayrımcılık, hiç olmaması gereken bir yerde, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin çatısı altında yaşandı.

TBMM Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu tarafından 18 Mart Çanakkale Anması kapsamında “Birinci Meclis, Gazilik ve Şehitlik Ruhu” temasıyla düzenlenen Meclis Sohbetleri programında kadın tiyatrocuların sahneye çıkmasına son anda izin verilmedi.
Bir kez daha ve altını kalın çizgilerle çizerek vurgulamak isterim ki; kadınlara Meclis çatısı altında reva görülen bu tutumun adı, sadece ayrımcılık değildir. Aynı zamanda cinsiyetçiliktir, gericiliktir, yobazlıktır.

Meclis Başkanı, kadınların bu ülkede her zaman başrolde olduğunun belli ki farkında bile değildir.
Kurtuluş Savaşı’nı kadınlarla erkeklerin omuz omuza birlikte kazandığının; çağdaş ve modern Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni birlikte kurduklarının farkında değildir.

Halide Onbaşı’nın, Nezahat Onbaşı’nın, Şerife Bacı’nın, Erzurumlu Kara Fatma’nın, Halime Çavuş’un, Hafız Selman’ın, Gördesli Makbule’nin, Emir Ayşe’nin, Tayyar Rahmiye’nin ve Kurtuluş Savaşı’nın daha binlerce kadın kahramanın farkında değildir.

O koltukta erkeklerin olduğu kadar kadınların oylarıyla oturduğunun farkında değildir.
Başkanlığını yaptığı Meclis’in kadın - erkek eşitliğini sağlamakla yükümlü olduğunun ve sırf bu nedenle bir komisyon bile kurduğunun farkında değildir.

İşgal ettiği koltuğa layık olmadığını kadın tiyatroculara karşı tutumuyla bir kez daha kanıtlayan İsmail Kahraman’ı, sizlerin huzurunda bir kez daha istifaya davet diyorum.

Sayın konuklar, değerli meslektaşlarım;

Sözlerime son verirken; Ankara Barosu olarak, kadına yönelik şiddet bu ülkenin gerçeği olmaktan çıkana dek şiddet mağduru tüm kadınların yanında olmaya devam edeceğimizi bilmenizi istiyorum.

Gelincik Merkezi’nin yedinci kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlediğimiz Gelincik: Umuda Uzanan El Açıkoturumu’na tekrar  hoş geldiniz diyor ve saygılar sunuyorum.”
Kadın hakları ihlallerine karşı kadının güçlü olması yönünde vurgunun yapıldığı ve moderatörlüğünü Ankara Barosu Gelincik Merkezi Başkanı Av. Aslı Koçak Arıhan’nın yaptığı söyleşiye, sinema ve tiyatro sanatçısı-yönetmen Nazan Kesal, TV programcısı-gazeteci İnci Ertuğrul, sinema ve tiyatro sanatçısı-yönetmen Ali Düşenkalkar, radyo programcısı-iletişim uzmanı Özgür Aksunakonuşmacı olarak katıldı.

Söyleşiyi, Ankara Barosu Başkan Yardımcısı Av. Erinç Sağkan, Ankara Barosu Saymanı Av. Evrim Dost, Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Çağrı Ayhan Şenel izledi.