İLELEBET PAYİDAR TÜRKİYE CUMHURİYETİ SEMPOZYUMU YAPILDI
"İlelebet Payidar Türkiye Cumhuriyeti" Sempozyumu, Ankara Barosu tarafından, Türkiye Barolar Birliği'nin ev sahipliğinde, 13 Nisan 2018 Cuma günü,  Av. Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılış konuşmasını Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu yaptı.

"Uluslararası gelişmelerin Türkiye'ye olası etkileri ve mevcut gelişmeler karşısında Türkiye'nin dış siyasetinin değerlendirilmesi" konulu ilk oturumun başkanlığını, Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran yaptı. Konuya ilişkin değerlendirme yapan Canduran, Türkiye'nin dış politikaya ilişkin batı ile ilişkilerinin zayıflamasını ve batıdan uzaklaşma noktasına gelindiğini belirterek, batının Suriye eksenli Orta Doğu politikalarına dönük uluslararası sorununun büyüdüğüne dikkat çekti. Canduran, bu tablonun değişmesi ve hükümetin dış politikaya dönük başarısızlıklarının giderilmesi gerektiğinin önemini belirtti. Ülkemizin, Yunanistan ile adalar sorununa da değinen Canduran, "Yunanistan ile adalar sorunumuz var, 18 ada sorunu halen sorun olarak karşımızda duruyor gibi. Bu konuda bir gelişme yok. Bir yandan da Yunanistan, Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı bir kıpırdanma içinde. Geçenlerde bir helikopterimize ateş açtılar, saldırı çabasındalar." diye konuştu.

Sempozyumun ilk oturumuna, Emekli Öğretim Üyesi ve Anka Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Anıl Çeçen, Emekli Büyükelçi - Başkent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Öğretim Bölümü Üyesi ve Başkent Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ahmet Zeki Bulunç, Eski Büyükelçi ve 26. Dönem Ardahan CHP Milletvekili Öztürk Yılmaz, Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Öncü Gençlik Genel Başkanı Aykut Diş konuşmacı olarak katıldı. İlk oturumda, konuşmacılar sırasıyla ülkemizin; iktisadi, sosyal, kültürel, siyasi ve uluslararası düzeyde bulunduğu konumunu ve sorunlarını anlattı. Konuşmacılar, meselelerin çözümü için; örgütlü, dinamik ve çağdaş bir toplumsal yapının ve bilincin oluşturulması için birlik içinde hareket edilmesinin artık kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti.

Sempozyumun, "Mevcut gelişmelerin ışığında Türkiye nereye gidiyor ve neler yapılmalı?" konulu ikinci oturumunun başkanlığını Anayasa Mahkemesi Önceki Başkanı Yekta Güngör Özden yaptı. Oturumda, 26. Dönem Gaziantep Milletvekili ve İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ, tarihçi-yazar Mustafa Solak, Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, İlahiyatçı-Yazar Cemil Kılıç, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Konukman konuşmacı olarak katıldı. Konuşmacılar, ülkemizin; eğitim, güvenlik, hukuk ve ekonomi yönünden  gelindiği noktayı anlattı.

Kapanış konuşması ve sonuç bildirgesinin okunmasını, Ankara Barosu Cumhuriyet Kurulu Başkanı Av. Selcik Ulusoy yaptı.
Sonuç bildirgesinde şu ifadelere yer verildi:

1. Hak ve özgürlükleri kısıtlayan, hak arama ve ifade özgürlüğünü hiçe sayan OHAL'e son verilmelidir.
2. Ekonomik bağımsızlık sağlanmalı, işsizliğe ve dışalıma dayalı büyüme yerine üretim ekonomisine geçilmelidir.
3. Çağdaş, bilimsel ve Atatürk ilkelerine dayalı eğitim modeli eğitimde uygulamaya bir an önce geçirilmeli, toplumsal eğitim laikliğin öncülüğünde yeniden sağlanmalıdır.
4. Din ve vicdan özgürlüğünün garantisi olan, toplumsal birlik ve kardeşliği barışçıl tesis edilmesinde, siyaset üstü en önemli ilke olan laiklik, tüm dogmalara ve liyakatsiz yönetim biçimine karşı savunulmalı ve içselleştirilmelidir.
5. Dış politikada, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Yurtta Sulh, cihanda sulh" ilkesi hayata geçirilmeli, komşularımızla, kavga politikasına karşı barış politikası savunulmalıdır.
6. Sağlık alanında, sağlığımızı tehdit eden, kanser gibi hastalıkların artmasında rol oynayan, bağışıklık sistemimizi yok eden "gıda düzeni" değiştirilmelidir. GDO'lu ürünler, kimyasal katkı maddeleri ve endüstriyel ucuz gıdalar hayatımızdan çıkarılmalıdır. Sağlık için, daha iyi bir yaşam için, daha sağlıklı gıda politikaları, insani yaşam hakkı ilkesine uygun olarak hayata geçirilmelidir.

Sempozyumu Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Hamit Baykara izledi.