IŞİD KATLİAMLARI VE İNSANLIĞA KARŞI SUÇLAR SEMPOZYUMU YAPILDI

Ankara Barosu ve 10 Ekim Katliamı Davası Avukat Komisyonu tarafından düzenlenen "IŞİD katliamları ve insanlığa karşı suçlar" sempozyumu, 29 Eylül 2018 Cumartesi günü, Ankara Barosu Eğitim Merkezi'nde (ABEM) gerçekleştirildi.

Üç oturum şeklinde gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmasını Ankara Barosu Genel Sekreteri Av. Aşkın Demir yaptı.

Ankara Barosu adına konuşan Ankara Barosu Genel Sekreteri Av. Aşkın Demir, insanlığa karşı suçların göreceli olarak yeni bir uluslararası norm olduğunu belirterek, “Bu yeniliğe tezat, normun bizzat kendisi modern politik kurumlar ile modern hukuk anlayışının yetersizliklerini yansıtmaktadır. Kavramın tanımlanması ve sınırlanmasındaki zorluklar nedeniyle, en fazla tartışmalara yol açan suç tiplerinden biridir. İnsanlığa karşı suçların ve soykırımın normatif olarak yeniliği kuramsal ve pratik olarak birçok sorunu beraberinde getirmektedir. Buradan hareketle, insanlığa karşı suçların kuramsal olarak temellerinin sağlamlaştırılması ve yeniden üstünde düşünülmesi zorunludur.” şeklinde konuştu.

Günümüzde terör sorununun ulusal bir sorun olmaktan çıktığını ve uluslararası bir nitelik kazanmaya başladığına dikkat çeken Demir, “Şu an dengelerin değiştiği Ortadoğu’da IŞİD’in zulümlerinden ve katliamlarından bahsedilmeden, barış siyasetinin inşası mümkün değildir.” dedi.

İnsanlık barışının savunulmasına ilişkin önemli değerlendirmede bulunan Demir şunları kaydetti: “Biz insan haklarını ve insanlık barışını savunmayı ilke edinen adaletin yılmaz savunucuları avukatlar olarak, özgürlüğün hukukunu, insanlığın yaşama ve mutlu olmasına öncelik veren ahlakımız doğrultusunda, IŞİD ve benzeri her terör örgütünün insanlık suçlarını, anlatmaya ve her fırsatta dile getirmeye, yaşanan insanlık dramlarının son bulması ve toplumsal barışın kalıcı hale getirilmesi ve suçluların cezalandırılmasını gerçekleştirmeye çalışıyoruz.”

ilk oturumunun moderatörlüğünü Ankara Barosu Avukatı Nuray Özdoğan'un yaptığı sempozyumuna Gazeteci-yazar Fehim Taştekin, gazeteci-yazar Doğu Eroğlu, Prof Dr. İlhan Uzgel konuşmacı olarak katıldı. Oturumda, Ortadoğu ve Türkiye'deki cihatçı örgütlenmeler konusu masaya yatırıldı. İlk oturumunun konuşmacıları, katılımları ve sempozyuma önemli katkılarından dolayı plaketlerini Ankara Barosu Başkan Yardımcısı Av. Erinç Sağkan’ın elinden aldılar.

Moderatörlüğünü Ankara Barosu Avukatı Sevinç Hocaoğulları'nın üstlediği ikinci oturuma;  Koç Üniversitesi Öğr. Üyesi Dr. Rıfat Murat Önok, Suruç Katliamı Davası avukatı Gülhan Kaya, Diyarbakır Miting Katliamı Davası avukatı Özgür Erol, Gazi Antep Düğün Katliamı Davası avukatı Eylem Sarıoğlu Aslandoğan, Reina ve Atatürk Havalimanı katliamı davalarının avukatı Hazım Suat Öncüoğlu ve 10 Ekim Ankara katliamı davası avukatı İlke Işık konuşmacı olarak katıldı. İkinci oturumda, İnsanlığa karşı suçlar kapsamında IŞİD yargılamaları, yargısal mücadele ve hukuksal altyapı konuları değerlendirildi.

Moderatörlüğünü Anadolu Üniversitesi Öğr. Gör. Barış Işık'ın yaptığı Üçüncü oturumunda, Akademisyen Dr. Günal Kurşun, Bilgi Üniversitesinden Dr. Öznur Sevdiren, Ankara Barosu avukatı Senem Doğanoğlu konuşmacı olarak katıldı. Oturumun son bölümünde, Uluslararası ceza hukuku kapsamında IŞİD yargılamaları, insanlığa karşı suçlara ilişkin uluslararası hukuki düzenlemeler konuları ele alındı.

Ankara Barosu Genel Sekreteri Av. Aşkın Demir, değerli katkılarından dolayı ikinci ve üçüncü oturumun konuşmacılarına plaket verdi.
Sempozyumu, Ankara Barosu Başkan Yardımcısı Av. Erinç Sağkan izledi.