OHAL´DE AİHM KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Ankara Barosu’nun ev sahipliğinde Ankara Barosu, Mülkiyeliler Birliği ve İnsan Hakları Derneği tarafından insan hakları açılış haftasına yönelik “OHAL’de AİHM” konferansı, 9 Aralık 2018 Pazar günü gerçekleştirildi.

Ankara Barosu Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını sırasıyla Ankara Barosu Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Mülkiyeliler Birliği Başkanı Dinçer Demirkent, İnsan Hakları Derneği Eş Başkanı Öztürk Türkdoğan ve açılış konuşmacısı olarak katılan Akademisyen Kerem Altıparmak yaptı.

Açılış konuşmasında konuşan Ankara Barosu Başkanı Sağkan Türkiye'nin insan hakları hususunda geldiği noktayı "İnsan hakları noktasında bizden üç nesil öncesinin paralelindeyiz” şeklinde belirterek, “Bizim bugün insan onuruna yaraşır şekilde yaşamamız için yakılarak, katledilerek, işkencelerle, faili meçhullerle, giyotinlerle ya da gösterisi halka gözdağı verilsin diye şehvetle yapılan idamlarla canını vermiş onca insan, onca aydın, onca hukukçu insan haklarının önemini bize nasıl canları pahasına öğrettiyse bugün baskı rejimi ve hukuk kisvesi altında yapılan zorbalıkta aynı şekilde öğretiyor.” diye konuştu.

İki oturum halinde gerçekleşen konferansın ilk oturumunun moderatörlüğünü Ankara Barosu Başkan Yardımcısı Av. Aşkın Demir yaptı. Oturuma konuşmacı olarak, Halkların Demokratik Partisi Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve 25. Ve 26. Dönem CHP Milletvekili Şenal Sarıhan katıldı. Oturumda OHAL dönemi,  AİHM’in durumu, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması sonrasında yaşanan gelişmeler ve hukukun araçsallaşması konuları ele alındı.

İkinci ve son oturuma konuşmacı olarak katılan Av. Tora Pekin, İnsan Hakları Derneği Eş Başkanı Öztürk Türkdoğan, gazeteci yazar Gökçer Tahincioğlu, Av. Ziynet Özçelik ve yazar Elçin Aktoprak, AİHM, sokağa çıkma yasakları, medya ve akademinin durumuna ilişkin görüşlerini ve bilgilerini katılımcılarla paylaştılar.