OHAL KHK’LARI PANELİ YAPILDI

Ankara Barosu ve Türk Hukuk Kurumu tarafından düzenlenen OHAL KHK’ları Paneli, 18 Kasım 2016 Cuma günü Ankara Barosu Eğitim Merkezi’nde (ABEM) yapıldı.

Açış konuşmasını Türk Hukuk Kurumu Başkanı Av. Yaşar Çatak’ın yaptığı panelin moderatörlüğünü, Ankara Barosu Başkanı Av. Hakan Canduran üstlendi.

Ankara Barosu olarak 676 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) savunma hakkına getirdiği kısıtlamalara ilişkin olarak Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulunduklarını anımsatan Av. Hakan Canduran, başvuru sonrasında yaşadıklarını şöyle anlattı:

“AYM’nin konuya ne kadar ciddi baktığını anlatmak açısından size küçük bir örnek vereceğim. Ben, başvuruyu Ankara Barosu adına yaptım. Bir iki gün içinde büroma bir tebligat geldi; ‘tedbir talebiniz yerinde görülmediğinden reddedilmiştir’ diye. Ama bizim bir tedbir talebimiz yoktu.

Bu kadar ciddi bakıyorlar olaya. Ne yazık ki bu başvurumuzdan bir sonuç gelmeyeceğini biz biliyoruz. 1991 yılındaki içtihatlarının tamamen aksine, Anayasa’nın 148. maddesi bize bu yetkiyi vermiyor diye ellerini taşın altına sokmaktan ne yazık ki uzak durmaya özen gösteriyorlar.

Ama bu bizim çabalarımızı ortadan kaldırmayacak. Zaten AYM’den bir şey bekleyerek yapmadık. Sadece ‘iç hukuk yollarını neden tüketmediniz’ derse AİHM, -çünkü oraya gideceğiz- en azından o dönüş olmadan bir an önce AİHM’de bu KHK’nın getirdiği zararların telafisi yönünde karar alınabilir miyiz diye çabalıyoruz.”

Panele, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Levent Gönenç ve Doç. Dr. Devrim Güngör ile Ankara Barosu’ndan Av. Memduh Tekelioğlu konuşmacı olarak katıldı.

Yoğun ilgi gören paneli, Ankara Barosu Saymanı Av. Evrim Dost ve Yönetim Kurulu Üyesi Av. Hamit Baykara da izledi.

TARİH: 18 Kasım 2016
YER: ABEM