ŞİDDETE KARŞI KADIN SÖYLEŞİSİ YAPILDI

Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Ankara Barosu ve Avrupa Birliği tarafından düzenlenen Şiddete Karşı Kadın Söyleşisi, 25 Kasım 2016 Cuma günü Holiday Inn Hotel’de yapıldı.

Söyleşinin açış konuşmalarını, Ankara Barosu Başkanı Av. Hakan Canduran, Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi’nden Av. Sibel Kızılkaya İtkü ve Ankara Barosu Gelincik Merkezi Başkanı Av. Aslı Koçak Arıhan yaptı.

Ankara Barosu Başkanı Av. Hakan Canduran, konuşmasında şunları söyledi:

“Buraya gelirken gazetede bir haber: Tecavüz mağduru küçük kızın kalbi duruşma stresine dayanmadı. Bu rezalete rağmen bile ne yazık ki hala sapıkları kurtarmaya çalışanlar var.

Ne hale geldik? Emin olun, altından kalkılmaz bir Türkiye önümüze seriliyor. Buna biz mecburmuşuz gibi davranılıyor. Biraz önce sayın milletvekilimden öğrendiğime göre yine aynı şeyle gelecekler.

Yanlış bir şey yaptılar; 102 ile 103’ü karıştırdılar birbirine; 3 – 4 tane milletvekili buldular imzalatacak; içeriğinin ne olduğunu bile görmeden imzaladılar, işte bu günleri yaşattılar.

İyi ki olmuş ama. İyi ki olmuş, yoksa bu rezilliği görmeyecektik. Belki de yine bir geceyarısı operasyonuyla ertesi gün 4 bin tane tecavüz hükümlüsü sokaklara çıkacaktı; yenilerini yapmak üzere. Bunun hiçbir yerinde iyi niyet yok.

Ama üzülerek söylüyorum; bu kadar özenle hazırlanmış bir söyleşiye, bu kadar önemli insanların gelip anlatacakları şeylere rağmen ne yazık ki yine boş salonlara konuşuyoruz.

Yine klavyelerin ucundan her şeyi konuşuyoruz, bağırıyoruz, çağırıyoruz da iş konuşmaya, bir arada olmaya gelince yine beceremiyoruz bunu.

Zaten bizim bu güçsüzlüğümüzü gördükleri için bu kadar rahatlar. Ama şöyle söyleyeyim; bazı sivil toplum örgütleri, bazı kamu örgütü niteliğindeki sivil topluk kuruluşları var ki işte onlar olmasa zaten bu ülke herhalde ayakta kalamayacak.

Bunu gururla ve övünçle söylüyorum; Ankara Barosu, bunların en önde geleni. Ankara Barosu’nun Gelincik Merkezi ve Kadın Hakları Merkezi, canını dişine taktı ve bu rezilliklerin içinde şiddete uğrayan kadınları kurtarmaya çalışıyor.

5,5 yıldır tüm olanaksızlıklara rağmen arkadaşlarım 30 bin kadına hizmet götürmeyi başardılar. Binlerce kadını tecavüzden, kötü muameleden kurtarabildiler. İyi ki diyorum biz varız. Ama arkadan başka gelen var mı, ben pek göremiyorum. Umuyorum biz, sadece biz kalmayız. Umuyorum bizim bu çabalarımızı aklıselim olan bazı parlamenterler de görürler ve parlamentoyu ciddi şekilde harekete geçirirler.

Bu ülke, bir kişinin iki dudağının arasında kalmayacak kadar güzel bir ülke. Umuyorum bugün burada yeni bir başlangıç olur. Umuyorum burada, şu küçücük kızımızın başına gelenler, bu ülkenin gittiği yeri tersine döndürecek çabaları ortaya çıkarır.”

Moderatörlüğünü Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Tülay Çelikyürek’in üstlendiği söyleşiye, Milletvekili Aylin Nazlıaka, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdel Gül, Oyuncu Feride Çetin, TEPAV’dan Araştırmacı Asmin Kavas Urul ve şiddet mağduru Av. Eylem Toraman konuşmacı olarak katıldı.

Opera Sanatçısı Aysun Töngür’ün piyano eşliğinde sunduğu müzik dinletisiyle son bulan söyleşiyi, Ankara Barosu Saymanı Av. Evrim Dost, Yönetim Kurulu üyeleri Av. Ayşe Köseyener ve Av. Birgül Tavşan Kayıran da izledi.

TARİH: 25 Kasım 2016

YER: Holiday Inn Çukurambar Hotel