SAĞLIK HUKUKUNDA COVİD-19 BÜLTENİ

ANKARA BAROSU SAĞLIK HUKUKU KURULU

COVİD-19 BÜLTENİ

Değerli  okur ,

Salgının başında, salgının kontrol altına alınması ve hastalığın yayılmasını engelleme sürecinin yönetilmesi amacıyla kamu makamlarınca  idari ve yasal düzenlemeler yapılmaya başlamasıyla birlikte, yaşam ve sağlık hakkı yönünün altını çizerek kendi mesleki sorumluluğumuz perspektifinden konunun yakından takibinin önemli olduğunu belirterek sizlerle buluşmuştuk.

COVID-19 pandemisinin yirmi ikinci ayını geride bıraktığımız şu günlerde, virüsün yeni bir varyantı olan Omicron’un oluşturduğu hastalık, ülkemizi ve tüm dünyayı etkisi altına almıştır. Aşı konusunda önemli ilerlemeler olmuş ancak henüz hiç aşı olmayan, aşıya ulaşamayan bir nüfusun olduğu da gerçektir. Dünyadaki birçok ülkede günlük vaka sayıları  artmakta, ülkeler vatandaşlarını ve sağlık sistemlerini korumak için önlemler almaktadır. Salgın gündemdedir, başta sağlık olmak üzere hayatın her alalında etkilerini sürdürmektedir. Covid-19 Pandemisi için alınan tedbirler, yasal düzenlemeler, uygulamalar yanında artık yargıya yansıyan olaylar ve çok sayıda emsal kararlar bulunmaktadır. İşte bu sebeplerle yayına ara veren bültenimizin güncellenmemiz zorunlu olmuştur. Ankara Barosu Sağlık Hukuku Kurulu olarak hayata geçirdiğimiz “SAĞLIK HUKUKUNDA COVİD-19 BÜLTENİ “ ile COVID-19 pandemisi kapsamında başta kamu makamlarının tedbirleri, düzenlemeleri, pandemi ile gündeme gelen hukuksal ve etik konular, hak ve özgürlüklere müdahale eden tedbirlerin Anayasal haklar temelinde ve yasal dayanaklarıyla irdelenmesi, yasal ölçütlere uygunluğunun takip edilmesi, yargı kararları ile dünyadaki gelişmeler, uzmanların görüşleriyle meslektaşlarımız ve halkımız için bir bilgi kaynağı oluşturmayı hedeflemiştik, kaldığımız yerden devam ediyoruz.

Sağlıklı günler dileriz.

Av. Berna Özpınar Gümrükçüoğlu

Ankara Barosu Sağlık Hukuk Kurulu Başkanı

1-PANDEMİDE ÜLKEMİZDE ALINAN TEDBİRLER VE YASAL DÜZENLEMELER

Bölüm Sorumlusu : Av. Gözde Buse YÜKSEL

2-YARGI KARARLARI

Bölüm Sorumlusu : Av. Betül GÜLER - Av. Muhammed Yusuf DAMNALI

3-PANDEMİDE HUKUKSAL VE ETİK KONULAR

Bölüm Sorumlusu : Av. Berna ÖZPINAR GÜMRÜKÇÜOĞLU

4-DÜNYADAN

Bölüm Sorumlusu : Av. Ece SİNDEL ÖGE - Av. Deniz Yağmur GÜNEŞ

5-UZMANLAR NE DİYOR

Bölüm Sorumlusu : Av. Aygül YALÇIN - Av. Süleyman YÜKSEL

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu T.C. Sağlık Bakanlığı Web Sayfasından Alınarak Yayınlanmaktadır.

**EDİTÖRLER

Av. Aygül YALÇIN

Av. Berna ÖZPINAR GÜMRÜKÇÜOĞLU

Av. Betül GÜLER

Av. Beyza BİRBEN TUNCER

Av. Deniz Yağmur GÜNEŞ

Av. Ece SİNDEL ÖGE

Av. Gonca DOĞAN

Av. Gözde Buse YÜKSEL

Av. Muhammed Yusuf DAMNALI

- Covid-19 Bülten’inde yer alan yazılardan doğacak her türlü sorumluluk yazar(lar)ına aittir.

- Tüm yazıları indirmek ve okumak  tamamen ücretsizdir, bu yazılardan alıntı Ankara Barosu Sağlık Hukuku Kurulu-Covid-19 Bülteni  şeklinde  kaynak gösterilmek suretiyle yapılabilir.

- Bültende yer alan tüm yazıların hakları Ankara Barosu’na aittir.